top of page
Baby Playing with Building Blocks_edited.jpg

Pravila igre

Kako bi psihoterapijski proces bio što učinkovitiji, potrebno je pridržavati se određenih načela.

Načela

Redovitost

Kako bi psihoterapija imala učinkovite rezultate, potrebno je biti redovit. To se postiže dogovorom stalnog termina koji se održava na isti dan i u isto vrijeme. Za većinu ljudi je to jednom tjedno. Učestalost dolazaka također može ovisiti i o vašim vlastitim potrebama, financijskim mogućnostima i ciljevima psihoterapije (npr. jednom u 2 tjedna ili dva puta tjedno).

Međusobno poštovanje

Za dobar psihoterapijski rad također je potrebno međusobno poštovanje između klijenta i terapeuta. Osim pristojne međuljudske komunikacije, to uključuje i dolazak na vrijeme (ne kasniti i ne uraniti), javljanje ukoliko niste u mogućnosti doći na termin (vidi otkazivanje termina) i poštivanje slobodnog vremena izvan terapije (ovo se odnosi na pozive i poruke preko telefona - izuetak su hitne situacije. Za sve što nije hitno - bolje je strpiti se do idućeg termina).

Otvorena komunikacija

Iako se povjerenje između klijenta i terapeuta gradi s vremenom, kroz sam psihoterapijski proces, poželjno je imati dobru otvorenu komunikaciju.

Uvijek se možete osjećati slobodnima izreći svoj komentar te postaviti pitanje ako ima nedoumica ili nejasnoća. Ako vam nešto ne odgovara (npr. neka vježba ili tehnika) poželjno je da to podijelite sa svojim terapeutom.

bottom of page