top of page
Search
  • Writer's pictureemilzuccon

Pozitivno razmišljanje?

Updated: Jun 16, 2022


Ukoliko smo imali prilike proučavati temu samopomoći na internetu, velike su šanse da smo naišli na poruku kako je jako bitno „misliti pozitivno“. Ta poruka najčešće je prožeta različitim opisima, nerijetko apstraktnim poput „dizanja vibracije“ i „vibriranje na visokoj frekvenciji“.


Iako sama ideja u sebi sadrži zrno istine, većina ljudi nedovoljno uđe u tu tematiku te ju počinje olako primjenjivati, najčešće na pogrešan, pa čak i nezdrav način. Dakle, što zapravo znači misliti pozitivno? I kako to uopće raditi?


Ideja da moramo pozitivno razmišljati najvjerojatnije je proizašla iz shvaćanja da naše svakodnevne misli imaju neizmjerno velik utjecaj na naš život. Nije teško zamisliti da će se netko tko ima pozitivne misli osjećati bolje od nekoga tko stalno razmišlja o negativnim stvarima. Pošto osjećaji utječu na naše ponašanje i odluke koje donosimo u životu, a naše ponašanje i odluke uvjetuju naš budući život, možemo vidjeti kako postoji direktan utjecaj naših svakodnevnih misli na naš život. Jednostavno, zar ne? Dakle, samo trebamo ignorirati negativne misli i isključivo se fokusirati na pozitivne, je li tako? Pa i ne baš…


Ako tako razmišljamo vrlo lako ulazimo u zamku da pod svaku cijenu nekritički izbjegavamo bilo kakvu negativnu misao i isključivo se fokusiramo na one pozitivne. Tada svjesno negiramo sve aspekte sebe koje doživljavamo negativnima i život postaje deluzija koju uz veliki napor konstantno moramo održavati. Drugim riječima – živimo život u kojem lažemo samima sebi.

Ono što je potrebno da bi zaista „mislili pozitivno“ jest prvo shvatiti da su naše svakodnevne misli odraz naših dubokih uvjerenja. Svaka negativna misao je poruka našeg nesvjesnog uma o tome što zaista vjerujemo o sebi i svijetu u kojem živimo. Ignoriranjem tih misli blokiramo bilo kakvu mogućnost daljnjeg rasta i napretka.

Paradoksalno, svaka naša negativna misao je na neki način mapa koja nas može dovesti do blaga koje leži u nama – ona je ogledalo našeg unutarnjeg svijeta. Ako zaista želimo promijeniti naše misli u pozitivne, ono što je potrebno je istražiti uvjerenje koje leži u pozadini negativnih misli i promijeniti ga. Zašto mislim to što mislim? - Zato što duboko vjerujem u nešto što podržava te iste misli.

Ako promijenimo svoje uvjerenje – promijenit će se i same misli.


Naravno, to ne znači da ne bi smjeli svjesno birati pozitivne misli kada se za to ukaže prilika – to nam zaista može pomoći pošto time treniramo naš um da češće bira one misli koje nam služe, za razliku od onih koji nas sputavaju. Poanta je da budemo pažljivi kako time ne bismo počeli ignorirati sami sebe i ono što nam nesvjesno govori.

U tome leži razlika između življenja u skladu sa sobom i življenja u konstantnoj borbi sa samim sobom.


Dakle - DA - mislite pozitivno, ali ne na način da se naprežete i borite sa samim sobom... već tako da pozitivne misli budu odraz vaših pozitivnih uvjerenja. Nemojte misliti pozitivno zato budete bolja osoba. Budite bolja osoba zato da biste pozitivno mislili!


 

~ Emil Zuccon, Mag. Psy.

86 views0 comments

Recent Posts

See All

ความคิดเห็น


bottom of page