top of page
Search
  • Writer's pictureemilzuccon

Otet mozak!


Jedna od tema koja se često ponavlja kod klijenata jest nemogućnost vladanja vlastitim umom.

Ta tema možda nikada nije bila aktualnija kao što je danas – uz konstantne distrakcije kao što su mobiteli, internet i socijalne mreže, naš um je velik dio vremena na autopilotu i pasivno konzumira ogromnu količinu nebitnih informacija.


Na žalost, takav pasivni način života često je put prema anksioznosti, depresiji i osjećaju manje vrijednosti. Ne radi se samo o trošenju vremena na nebitne stvari, već sam mozak je toliko bombardiran vanjskim informacijama da nije u stanju obrađivati ono što se u njemu već nalazi.

Da bi stvari bile gore, te informacije su nerijetko negativnog i neugodnog sadržaja te time u nama stvaraju još veći stres i nemir.


Same socijalne mreže su dizajnirane na način da budu adiktivne i da aktiviraju dopaminergički sustav u ljudskom umu koji je zadužen za nagradu i motivaciju.

Želja da otvorimo novi link ili kliknemo na slijedeći sadržaj prisutna je upravo zato što nam je mozak „hakiran“ preko stranica čiji sadržaj konzumiramo.


Kako se boriti protiv toga? Na žalost, za to ne postoji jednostavan način jer će odgađanje obaveza i konzumiranje zanimljivog sadržaja uvijek donijeti trenutni osjećaj nagrade.

Mozak je naučen da ide linijom manjeg otpora – evolucijski koristan mehanizam, međutim u ovom kontekstu to znači besciljno lutanje internetom i odgađanje obaveza.


Rad i ustrajnost nam daju nagradu tek nakon dužeg vremenskog perioda, ali znate i sami da je ta vrsta nagrade mnogo dragocjenija za naš razvoj.

Prvi i najbitniji korak u vraćanju autonomije samome sebi jest povećanje samosvijesti. Bilo kroz meditaciju ili postupnim osvještavanjem vlastitog ponašanja.


Zato uzmite ponekad pauzu i dopustiti sebi da provedete neko vrijeme sa samim sobom.

Tko zna, možda baš sadržaj koji se nalazi u vama samima ispadne mnogo zanimljiviji od onog što pronalazite na internetu!


 

~ Emil Zuccon, Mag. Psy.

42 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page